Здравният дебат у нас трябва да остане публичен

Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова се срещна вчера с директори на болници, с РЗОК и с представители на пациентски организации от област Стара Загора. На срещата не бяха допуснати председателите на синдикалните организации в МБАЛ-Стара Загора - д-р Атанас Бадов от КНСБ и д-р Петър Ялъмов от КТ "Подкрепа".
Опознавателната обиколка на министър Борисова в здравните заведения из цялата страна е добра инициатива, защото от срещите й поне досега е видно, че тя не подминава нито големите, нито малките болници. Решението на работната среща в Стара Загора да не бъдат допуснати двама лекари само защото са синдикалисти обаче буди силно недоумение. Още повече че дебатът се оказа закрит и за журналисти. Здравната реформа засяга абсолютно всички и общественият интерес към нея е особено голям. Затова и недопускането на синдикалисти да участват в здравния дебат в Стара Загора навява мисълта, че някой от екипа на Анна-Мария Борисова се е притеснявал от неудобни въпроси.
Истинските реформи в здравеопазването трябва да минат и през трудни отговори, и през трудни решения. Ето защо да отстраниш някого от публичен, социално значим дебат само за да си спестиш очакваното известно неудобство, не изглежда никак сериозно. Най-малкото, защото дискусията за проблемите в здравеопазването у нас трябва да остане отворена за всички.

Станете почитател на Класа