Държавните учреждения да спазват правилата

Общо 12 млн. лв. дължат бюджетни организации на Столичната община за неплатена такса смет за периода 2004-2008 година, съобщи вчера заместник-кметът по финансите в столицата Минко Герджиков. Софийският университет например дължи на общината общо 5,4 млн. лв., но дългове имат още Министерството на правосъдието, Министерството на отбраната, Правителствена болница и др.
Порочната практика едни обществени институции да дължат сериозни суми на други публични учреждения у нас продължава от години. И то напълно безнаказано, защото въпреки значителната сума, която Столична община не успява да си прибере от некоректните държавни платци, така и никой все още не е споменал дори едно име на виновен висш чиновник. Това не е нито морално, нито стимулиращо спрямо обикновения данъкоплатец, който, независимо дали е частно или юридическо лице, съвестно си плаща данъците и таксите. Самата държава също губи ценен ресурс, защото към старите задължения на различните институции се начисляват лихви, а случаите на съдебни спорове между тях допълнително натоварват бюджетите на съответните учреждения и всъщност им пречат да вършат основните си дейности.
Затова и разсрочването на задълженията от една държавна институция към друга е само временно решение. Трябва да се измисли надеждна процедура, която да не допуска такива пропуски в системата, защото и общините, и учрежденията са част от държавния механизъм. Дори една брънка в него да се повреди, това се отразява на цялата работа.


Станете почитател на Класа