Спешно e нужен закон за лобизма

Лъчезар Иванов – зам.-председател на НС, шеф на здравната комисия и на столичната организация на ГЕРБ, бе оттеглен вчера от всички постове. Причините – първо, е оказвал натиск върху медия да не бъде пуснат материал за имотите на митничаря Сергей Банков. И второ - лобирал е пред шефа на митниците Ваньо Танов въпросният Банков да бъде назначен за ръководител на митницата в Калотина. Което обаче не се случило. Затова пък Иванов назначил жената на Банков в здравната комисия.
Какъв е проблемът, при положение че и други политици назначават близките си като експерти? Очевидно натискът на Иванов не е имал особено значение за медията, защото тя го разобличи. Приятелят му Банков със скандално луксозните имоти за заплатата, която получава, също не е бил назначен за шеф. Т. е., по думите на вицепремиера Цветан Цветанов, реални вреди не са настъпили. Значи партия ГЕРБ има предвид нещо друго, когато решава да разжалва един от своите създатели. Какво е то, можем само да гадаем.
Случаят с Иванов обаче постави на дневен ред въпроса за приемане на закон за лобизма. За такъв се говори от 10 години насам, на няколко пъти се внася в НС, но до приемането му не се стига. Което е неправилно, защото ако имаше такъв, правилата в „употребата на влияние“ щяха да са по-ясни.

Станете почитател на Класа