Без компромиси с ин витро процедурите

Проф. Иван Козовски от Акушеро-гинекологичната болница във Варна изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомява за злоупотреби с ин витро процедурите у нас.
Според Козовски стойността на една процедура е 4 хиляди лева, а не 5 хиляди лева, колкото се отпускат от държавата, като по този начин 2 млн. лв. „потъват“ някъде всяка година.
За процедури ин витро у нас молби са подали около 8000 семейства, а по неофициални данни около 180 хиляди двойки в страната не могат да имат деца. Проблемът наистина е сериозен и затова още през октомври миналата година премиерът Борисов обеща на засегнатите семейства, че държавата ще се ангажира сериозно с техния въпрос. Самият факт, че един от известните ни специалисти повдига въпроса за стойността на ин витро процедурата обаче, е много тревожен. Така на дневен ред излиза въпросът дали и тази област вече не е окупирана от различни икономически лобита. Ако това е така, държавата задължително трябва да се намеси по възможно най-решителния начин, защото ин витро процедурите не са просто бизнес, а съдба за хиляди български семейства. В края на краищата „бебетата в епруветка“ са и един от начините за борба с демографската криза у нас и точно тук компромиси не трябва да има.

Станете почитател на Класа