Икономиите не означават непременно погазване на права

Президентът Първанов обяви очаквано вето върху промените в Кодекса на труда, с които работещите се задължават да си ползват натрупаните през годините отпуски до края на 2011 г. Мотивите му са чисто юридически - има несъответствие с конституцията, с международни актове, с правото на Европейския съюз, както и с утвърдени вековни правни принципи. Един от тях е, че не може да се отнемат придобити вече права. В случая това са правото на отпуск и изплащането им при напускане.
За всички е ясно защо управляващите направиха тази промяна – натрупаните отпуски са много, а в бюджета няма пари да се изплащат обезщетения при съкращение. Само че подобни ходове не бива да се извършват в нарушение с българския основен закон и с европейските норми.
Ако ГЕРБ отхвърли и това вето, рискува да получи неодобрение от Конституционния съд, защото опозицията вече заяви, че ще атакува разпоредбите там. А синдикатите се заканиха, че ще сезират европейските институции. Което пък означава още излишни нерви. Така че изпълнителната власт трябва да потърси други решения, защото икономиите не означават непременно потъпкване на вече завоювани права.

Станете почитател на Класа