Университетите трябва да бъдат редуцирани

Миналата година университетите са предлагали със 7 хил. места повече, отколкото е броят на дипломиращите се гимназисти. Това съобщи вчера ректорът на УНСС проф. Борислав Борисов на форума за заетостта в НДК, организиран от президента Георги Първанов.
Статистиката е смущаваща и издава липсата на каквито и да е разчети в сферата на висшето образование у нас. Вследствие на това пада качеството на обучение и съвсем логично все повече българчета избират да се подготвят в европейски и американски университети. А от обучението в чужбина до оставането на работа в чужбина крачката е много малка, което обяснява и „изтичането на мозъци“, а и липсата на добре подготвени кадри за много професии у нас.
Проблемът е много сериозен и причината за него е двустранна – от една страна, през последните 20 години държавата допусна създаването на прекалено много ВУЗ-ове за нашите мащаби. От друга страна, самите ректори често се държат като ръководители на своя „държава в държавата“. Публична тайна е например, че силно завишените бройки за прием на студенти се дължат на една-единствена причина – финансовата субсидия за университетите се отпуска на базата на количеството студенти в тях. Това мислене обаче е остаряло, тъй като качеството винаги е по-важно от количеството. Когато осъзнаем това и по отношение на университетите, висшето ни образование отново ще тръгне напред.

Станете почитател на Класа