Армията ни трябва да е сигурна и устойчива

Министър Аню Ангелов е разпоредил отново да се проверят възможностите за доставка на американски изтребители F-16 за армията ни като вариант за модернизация на военновъздушните сили. Това съобщи самият той в ефира на БНТ вчера. Военният министър каза още, че България подкрепя изграждането на системата ПРО.
Няма спор, че военновъздушните ни сили се нуждаят от модернизация, както и че трябва да бъдем лоялни партньори в НАТО, включително като застанем зад общата за алианса система за противовъздушна отбрана. Тъжната тенденция в армията ни през последните години е липсата на последователна, дългосрочна политика, която да не е обвързана партийно, а да е свързана единствено с националната ни сигурност.
Така и още не е ясно например дали ще купим станалите вече прословути вертолети „Кугър“, ще се откажем ли от белгийските корвети и дали военните ни пилоти ще летят на F-16 или на други самолети. Редовите ни бойци работят с техника от времето на Варшавския договор, а генералите не мислят толкова за оперативната подготовка на въоръжените сили, колкото за това, дали няма да заминат млади в пенсия.
Българската армия е обединявала нацията в трудни исторически моменти, а напоследък често се превръща във „военен полигон“ за политически престрелки между държавните мъже. В това отношение можем да се поучим от съседни държави, които са в НАТО преди нас – Гърция и Турция. В тези две страни също бушуват различни политически страсти, но армиите им са пример за добре работещ механизъм.

Станете почитател на Класа