Реформа се прави с визия

Пациентски организации ще протестират днес срещу орязването на парите за лекарства. Към тях ще се присъединят и лекари, защото не са съгласни със системата на делегираните бюджети, която ще намали парите им и ще ги върне към заплащането отпреди 10 ноември 1989 г. Вчера ръководството на БЛС образно призова медиците и мениджърите на болници да станат опълченци, за да защитят себе си и пациентите.
Отделно от това срещу реформите протестират и граждани на малките общини, които остават без достъп до здравеопазване, защото местните лечебници трябва да спазват лимити, което означава отказ от прием на граждани, надвишили определената бройка. Още по-проблемни са клиничните пътеки, които слагат „лимит“ на заболяванията, защото това е нещо, което няма как да се предвиди.
Очевидно е, че в хазната няма достатъчно пари и че има нужда от сериозни реформи, с които да се икономисат средства. Въпросът е във визията за тази реформа, която предишни правителства така и не посмяха да извършат. Ако обаче сега бъдат направени грешки стъпки, те със сигурност ще застрашат живота и здравето на хората и ще донесат сериозни негативи на реформаторите. Пестенето от пари за здраве е нож с две остриета и е добре управляващите да го имат предвид, когато режат от това перо.

Станете почитател на Класа