Образованието като експеримент

Следващата година зрелостният изпит по български език и литература ще бъде тотално променен. Повече няма да има теми, а въпрос, който да провокира разсъждението на децата. Това каза вчера просветният министър Сергей Игнатов.
Идеята едва ли ще реши проблемите в образователната сфера, които се трупат и наслагват в продължение на години. Един от големите проблеми в сектора е липсата на каквато и да е било приемственост. В страните, които се гордеят със своите образователни системи, като Великобритания и Япония например, до голяма степен това се дължи на традицията. Докато правилата у нас се променят всяка година, от което едновременно страдат учители, ученици, родители и в крайна сметка нивото на образованието става все по-ниско.
Реформите в сектора са необходими и все по-нелепите „бисери“ от матури и кандидатстудентски изпити са доказателството за това. За съжаление обаче в просветната сфера под реформи много често се разбира „експерименти“. Преди няколко години дори се стигна дотам, че автори и издатели на учебници воюваха открито помежду си под безразличния поглед на държавата. Само че децата не са „клиенти“, на които трябва да изтъргуваш нечий учебник, а са бъдещето на нацията. Затова образованието най-сетне трябва да се превърне в дългосрочна държавна стратегия, без ексцентрични идеи, без компромиси и без експерименти.

Станете почитател на Класа