Държавата да не се меси на производителите

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) обмисля да предложи на производителите на лекарства да намалят с от 3% до 5% цената на продукцията си. Очаква се мярката да бъде обсъдена днес.
Сигурно в условия на криза и пациентите биха подкрепили подобно предложение. Реалността обаче е такава, че не добрите намерения, а пазарът диктува цените.
Никой не оспорва, че лекарствената политика у нас е сбъркана. Почти всеки ден хора с различни заболявания се оплакват, че не могат да намерят нужните медикаменти в аптеките или че плащат за тях значително по-скъпо, отколкото те се продават в други европейски страни. Според мнозина именно хаосът в лекарствения сектор „взе главата“ и на бившия здравен министър Божидар Нанев. Експертите пък постоянно напомнят, че бизнесът с лекарства у нас се контролира от многобройни структури, които си приличат по това, че никоя от тях не носи цялата отговорност.
Там са проблемите. И НЗОК, както и новият министър Анна-Мария Борисова със сигурност знаят това. Единственият изход е в лекарствената политика да се въведе строг ред с ясни отговорности и ангажименти от страна на държавата. А не да се диктуват на производителите цени, защото те се ръководят преди всичко от търговския си интерес.

Станете почитател на Класа