Реформи напосоки

КТ „Подкрепа“ обяви вчера стачна готовност за държавните служители заради радикалните предложения да се плащат първите три дни болнични на 50% и заради натрупаните отпуски, които правителството иска да бъдат изчистени до края на тази година. И другите смели решения за административна реформа предизвикват недоволство заради факта, че не са били съгласувани, преди да бъдат въведени с потърпевшите. Като например съкращенията.
Да се изправят 150 хиляди души срещу държавата, не е шега работа. Нито пък е шега чиновниците да си вземат отпуските от по 200-300 дни, които не са ползвали заради нежеланието на работодателите им да ги пуснат, и да си ги оползотворят до края на годината. Това означава да закрием държавата. Да не говорим, че е много спорен въпросът, дали законите могат да имат обратно действие.
Добре е, когато се правят реформи, да не се дават разнопосочни сигнали. И да се спазват основните принципи на правото. Тогава от предложенията ще има ефект, а не напрежение, каквото със сигурност се задава. Няма нищо по-неприятно от това, да те бламира системата отвътре.

Станете почитател на Класа