Столичната „Топлофикация“ има нужда от строг контрол

Столична община е поискала да си върне собствеността над „Топлофикация-София“, стана ясно вчера. Дружеството е на софиянци и трябва да се управлява от общината, мотивира се председателят на СОС Андрей Иванов. Аргументът му е, че до края на годината трябва да стане ясно какво точно ще е бъдещето на най-голямото топлофикационно дружество у нас.
Бъдещето на енергийния гигант наистина трябва добре да се обмисли, защото той има и голяма социална значимост. Още като столичен кмет премиерът Бойко Борисов казваше, че ако „Топлофикация“ спре работа, това ще срине цялата ни енергийна система, защото около милион софиянци ще се пренасочат към електрическата мрежа. Точно затова бъдещето на „Топлофикация“ не бива да бъде отлагано до безкрайност. Дружеството има огромни проблеми – дължи милиони левове на доставчиците си, а в същото време не може да събере парите от собствените си длъжници. Стига се и до обсъждането на варианти задълженията на столичния гигант да се поемат от държавата. Това обаче едва ли е най-добрият вариант, и то в тежка кризисна година.
Решението е просто – тъй като дружеството е обект от национално значение, в него трябва да има строг контрол. Само така „Топлофикация“ ще реши проблемите си. Софиянци не се интересуват дали тя е държавна или общинска, а искат топло в домовете си на поносима цена.

Станете почитател на Класа