За ползата от българския опит

Направете си реформите в правосъдието сега, а не, след като ви присъединят към ЕС, посъветва вчера Бойко Борисов колежката си от Хърватия Ядранка Косор. И образно обясни - сега хърватският народ е готов да се променя, да направи всичко, има кауза, а после хората ще кажат – нали ни приеха, какво искат от нас.
Българският опит в случая е важен, защото и преди БСП да влезе във властта, нейни братски европейски партии я съветваха да стори същото, както и да подготви администрацията за усвояването на еврофондовете. През 2004 г. социалистите кимаха съгласно с глава, но след като влязоха в управлението, забравиха за предупрежденията на партньорите си. Резултатът не закъсня и той ни нареди на последно място в усвояването на еврофондовете. А по отношение на правосъдието сме под всякаква критика.
Ако Хърватия не повтори грешките на България, има реалния шанс да се възползва в по-голяма степен от предимствата на еврочленството, а не да очаква непрекъснато наказателните процедури от Брюксел. Като нас.


Станете почитател на Класа