Отново пишат закон за детето

Нов закон за детето ще подготвят институциите у нас. Било належащо, за да координират дейността на поне десетината институции, които се грижат за подрастващите.
Ще припомним, че от 1990 г. насам все пишат закони, чиято цел е да опазят децата на България. И че всеки следващ закон доказва безсилието на институциите да го спазват. Примери в това отношение има много. На първо място – препълнените социални домове. На второ – просещите по улиците деца, на трето – ужасяващите примери за насилие в семейството, с които медиите ни бомбардират почти всеки ден.
Дошло е време не за нови закони, а за съкращаване на институции. Като Държавната агенция за закрила на детето например. Която едно към едно дублира функциите на социалното министерство. Такива дублажи размиват отговорността, от което страдат не овластените чиновници, а нещастните деца. Затова държавата трябва да отнеме правомощията поне на половината институции, които уж се грижат за децата, а на останалите да вмени отговорността да го правят адекватно. Ако това не стане, ще продължим да си играем на закони, с които просто ще си измиваме ръцете.

Станете почитател на Класа