Темида трябва да работи уверено

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще минат през спешна процедура за получаване на допуск за секретна информация. Това съобщи председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова.
Необяснимо е защо това досега не се е случило. И защо трябваше да се стига до конфузната ситуация от миналата седмица, когато стана ясно, че надзорниците на съдебната система у нас, каквито реално се явяват членовете на ВСС, не могат да прослушат СРС-та по делото срещу Алексей Петров, защото нямат законово право за това. Така се отложи във времето излизането наяве на името на висшия магистрат, който Петров е посочил в килията си като човек, който може да помогне.
Съвсем логичен е въпросът как при тези ограничения ВСС ще надзирава и контролира магистратите у нас, след като няма механизмите, с които разполагат прокурори или следователи на много по-ниско ниво в йерархията.
Затова освен политическа воля за реформи в правосъдието са необходими и нормативни промени, които чисто практически да уредят работата и контролната дейност на магистратите. Само така Темида ще има развързани ръце и отворени очи за нарушенията на съдии и прокурори и за дълго чаканите реформи в съдебната власт.

Станете почитател на Класа