Бездънната яма с парите за ромите

526 млн. евро са годишните загуби на България от ниска производителност заради невъзможността на ромите да участват успешно в пазара на труда. Това сочи доклад на Световната банка (СБ), който бе представен вчера от постоянния представител на СБ за България Флориан Фихтъл на конференция за ромското включване (стр.4). Фихтъл обясни още, че фискалните загуби на страната по същата причина са около 370 млн. евро.
Тези цифри не са неизвестни у нас. Няколко български правителства пишат стратегии за интеграцията на ромите, ЕС отпускаше от началото на прехода милиони евро за тяхното обучение, но процесът така и не се задвижи. Тъжният анализ е, че парите отидоха в разни фондации, които отчитаха дейност без особен резултат. Нито здравната култура, нито образованието, нито пък жилищната среда на ромите се подобриха. Единственото, на което се научиха, е, че имат граждански права и не могат да бъдат дискриминирани, но някак си се пропусна да се обясни, че имат и задължения. Което не е в полза нито на малцинството, нито на мнозинството.
Освен че правителството трябва да се фокусира върху решаването на старите проблеми, трябва и да потърси отговорност къде отидоха парите на Европа, които трябваше да образоват ромите и да ги изведат от гетата. Този въпрос е също толкова важен, колкото и за обществените поръчки, защото пряко касае държавата и нейните граждани.

Станете почитател на Класа