Кризата и популизмът

Лидерът на БСП Сергей Станишев видя вчера интересна символика във факта, че процедурата по импийчмънт на президента ще се гледа точно в сряда от Страстната седмица. Станишев припомни, че именно в сряда Юда е продал Христос за 30 сребърника, и допълни многозначително: „Всеки може да си направи извода за тези 162-ма народни представители.“
Извън въпроса за уместността на сравнението, нашите политици трябва много сериозно да се замислят за икономическата криза, която засяга все повече българи, вместо да подмятат популистки идеи или да правят заядливи метафори на гърба на опонентите си.
Проблемите с плащанията на фирмите, с безработицата, с корупцията и организираната престъпност не са от вчера, но генерират сериозно недоволство на фона на тревожната статистика. Вместо да се заяждат на дребно, политиците да започнат да работят върху идеи, които да изведат страната от тежката ситуация. Това се отнася и за управляващи, и за опозиция. За целта не е нужно да са в добри отношения и да фамилиарничат. Но ако ще воюват помежду си, това не трябва да става с лични нападки или с влошаване на отношенията между институциите, а с реални идеи за реални мерки, които да помогнат на държавата, в която живеем всички.

Станете почитател на Класа