ДСБ да каже опозиция ли е или не

ДСБ за пореден път се обяви вчера срещу антикризисните мерки на правителството. Мотивите – не може да подкрепи въвеждането на данък лукс, защото това било левичарско мислене. Затова и тъмносинята партия не иска мерките, които предложи за излизане от кризата, да се коментират редом с тези на кабинета.
Така партията на Иван Костов, която принципно подкрепя кабинета „Борисов“, се озова за пореден път в компанията на опозиционните БСП и ДПС. СДС също попадна в тази пъстра политическа компания, но основната разлика между тях и коалиционния им партньор от ДСБ е, че хората на Мартин Димитров са много по-меки в критиките си към управляващите.
Защо ДСБ играе така е очевидно. Електоралната им тежест се топи, а ако подкрепя силно управлението, ще изчезне съвсем. Само че играта хем в управлението с наши зам.-министри и посланици, хем в опозиция, когато нещо не ни отърва, не е много честна. В условия на криза партньорите обикновено се обединяват, а не подчертават различията си. Ако се наблегне на второто, няма да спечели нито държавата, нито пък ДСБ. И Костов като един опитен политик не може да не си дава сметка за това. Освен ако не иска да извива ръце.

Станете почитател на Класа