БАН – необходима, но реформирана

91% от българите са на мнение, че Българската академия на науките (БАН) трябва да продължи да съществува, сочи представително проучване на НЦИОМ, представено вчера. В същото време 83% от интервюираните са на мнение, че БАН трябва да бъде реформирана, като се обособяват по-малко на брой, но тематично ориентирани изследователски институти.
Фактите са красноречиви – по-голямата част от участниците в изследването се обединяват от мнението, че научната ни институция с традиции е нужна на страната, но не и в този си вид. Любопитното е, че 21% от младежите под 30-годишна възраст смятат, че закриването или сливането на научните институти ще навреди на развитието на младите хора.
Изводът от всичко това е, че реформите в БАН не трябва да се правят като самоцел, а да бъдат внимателно и предварително обмислени, така че крайният резултат да повиши ефективността в работата на академията и да се даде поле за изява на младите учени.
БАН не е създадена, за да бъде в услуга на своите служители, а за да бъде от полза на хората и държавата, и затова промените в нея трябва да имат и практическа насоченост. Точно затова и управниците, и ръководството на академията би трябвало да ускорят промените така, че да са адекватни на времето.

Станете почитател на Класа