Грешките в системата - винаги на наш гръб

Грешки в платежните нареждания могат да станат причина за прекъсване на здравноосигурителните права, предупредиха вчера от НАП. Така пропуск да се впише ЕГН или име на осигуряването лице може да доведе до загуба на правата, при това твърде често без самият засегнат да разбере това.
Любопитна подробност е, че тази неуредица в здравната ни система за пореден път е единствено и само за сметка на съвестните работодатели и служители. Оказва се, че те могат хем да си плащат, хем да минат в редиците на нередовните платци.
Друга необяснима мярка спрямо работодателите и хората, които сами плащат здравните си осигуровки, е свързана с факта, че е желателно всеки, който не е плащал вноски продължително време, да преведе парите с отделно платежно нареждане за всеки месец. Според НАП така се гарантира бързо възвръщане на загубените здравноосигурителни права. Тази мярка обаче е и един вид изнудване, защото оскъпява излишно дължимата сума.
Всички тези неща отново доказват, че и работодатели, и обикновени наемници у нас имат задължението да плащат за грешките си. Дори ако някой разсеян служител в дадена фирма обърка неволно една цифра в нечие ЕГН, последствията може да са сериозни. В случая се набива на очи, че за грешките на администрацията или за лошо изготвените, тромави разпоредби и процедури никой не поема отговорност. Само когато се научим да избягваме подобни двойни стандарти, системата ще стане по-съвършена.

Станете почитател на Класа