Реформите в отбраната – болезнени, но необходими

Още през май ще започнат сериозни съкращения в администрацията на Министерството на отбраната (МО), съобщи вчера министър Аню Ангелов. Освен че личният състав във военното ведомство ще бъде намален с около 31%, се предвижда и сериозна вътрешна оптимизация на дирекции и отдели.
Реформите, които ще изхвърлят на улицата няколкостотин държавни служители, безспорно няма да донесат голяма популярност на министър Ангелов – особено сред съкратените. Но те са необходими. Най-показателният пример за това е, че служителите в администрацията на МО могат да обслужват армия от 120 хиляди души. За справка - редовната ни войска отдавна е под 40 хиляди. Никой няма сметка от раздутия щат. България няма нужда от многочислена войска, която не може да издържа, а от мобилни, модерно снаряжени и добре подготвени въоръжени сили. Освен това съкращението на служители от администрацията ще позволи създаването на по-добри условия за работа на униформените, върху които всъщност се крепи системата за отбрана.
Мерките са болезнени, но са необходими в името на една по-силна българска армия в условията на финансова криза. Военните вече преживяха масовите съкращения при тях. Ред е и на цивилните служители.

Станете почитател на Класа