Правата на пациента трябва да станат държавна политика

Започва информационна кампания по повод Европейския ден за правата на пациента, съобщиха вчера от Националната пациентска организация. Инициативата предвижда да бъдат открити телефонни линии, на които ще се приемат сигнали за неправомерни плащания, лекарски грешки и всякакви нарушения в областта на здравеопазването.
Идеята е добра, защото дискусиите за здравната реформа напоследък са свързани основно с излишъка или недостига на средства и с исканията на лекарското съсловие, а правата на пациента останаха малко встрани. Темата е сериозна, защото е доказан факт, че българинът не познава правата си дори когато се лекува.
Според неправителствени организации „сивите“ пари, които се въртят в здравеопазването у нас, са между 1,5 млрд. и 2 млрд. лева годишно. Често тези плащания под масата са за дейности, които са финансирани от здравната каса, или пък просто пропадат в бездънната бездна на корупционните схеми, вместо да се върнат в сектора. Така се завърта и порочният кръг, в който хората са недоволни от медицинското обслужване, а здравеопазването затъва заради липса на средства. Именно затова пациентите трябва да познават правата си, а управляващите да се вслушат в техните организации и да превърнат разумните им предложения в държавна политика.

Станете почитател на Класа