Задълженията на нотариусите – под лупа

Тази седмица промените в Закона за нотариусите ще се гледат за пореден път в комисии, преди да влязат на второ четене в пленарна зала. Спорът, който се разгоря за техните правомощия – дали да проверяват за тежести имотите, които се купуват, или не, изглежда важен. Мотивът за подобна промяна на пръв поглед също е солиден - ако нотариусите имат такива задължения, нямало да има имотни измами. Последното, казват експертите, не е сигурно.
Извън тези мнения, фактите са, че в момента брокери вършат проверките за имота, за което взимат и съответните комисиони. А и самите купувачи, ако не ползват посредници, могат да извадят удостоверение за тежести на имота, за който плащат. За това не се иска специално образование.
Така че в случая по-съществено е дали новите задължения на нотариусите ще доведат до повишаване на таксите, които и без това са сериозни.
Ако парламентът си е поставил за цел да защити гражданите, трябва да помисли сериозно за финансовия им интерес. За да се напише един нотариален акт, образец, за който се намира в АПИС, нотариусите взимат и в момента солидни такси. Със сигурност те ще станат по-големи, ако трябва да вършат допълнителни дейности, освен ако парламентът не реши друго. За момента предложения от страна на депутатите в посока на таксите няма, което поставя въпроса кого точно обслужва този спор.

Станете почитател на Класа