На война с дупките

Вълната от протести срещу ужасните дупки по улиците, която започна във Варна, вчера стигна и до София. Сред исканията на протестиращите софиянци са да има граждански контрол върху средствата, които се изразходват за ремонти, общината да дава публичен отчет за свършената работа и да заяви ясен ангажимент с конкретни срокове за ликвидирането на проблема.
Исканията на шофьорите в притиснатата от транспортен хаос столица са напълно основателни. Дори оправданията, че няма пари в хазната, в случая нямат основание. През 2010 г. за текущи улични ремонти в София са предвидени почти 27 млн. лева. Някои градове само могат да мечтаят за такъв бюджет. Отделно за капиталови разходи в столицата се предвиждат 570 млн. лева, част от които също могат да се заделят за ремонти. Кметът Йорданка Фандъкова и заместникът й по финансовите въпроси Минко Герджиков вече няколко пъти изтъкнаха, че столичният бюджет е добър и балансиран.
В същото време в София (както в повечето градове в страната) лунният пейзаж по улиците е обичайна гледка. Големият проблем дори не е в счупените автомобили на гражданите, а в сериозната предпоставка за катастрофи, която дупките създават. Само преди два дни столичанин загина, защото заради уличния слалом навлезе в насрещното движение.
Крайно време е това безумие да спре. И тъй като поне в София пари има, очакваме ефективна политика срещу дупките.

Станете почитател на Класа