Бизнесът е срещу по-високата здравна вноска

Ако има увеличение на здравната вноска с 2%, то е редно да има намаление на други осигурителни плащания, каза вчера председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Поводът: внезапното решение на управляващите да вдигнат здравната вноска с 2% и така тя да стане 10%. Целта е ясна – положението в здравеопазването е тревожно и парите ще са добре дошли за сектора. Мотивите на правителството изглеждат разумни, проблемът е, че се правят внезапно. И то в момент, когато бизнесът е в тежко положение заради кризата и забавените плащания.
Острата реакция на бизнеса е разбираема – когато решенията са неочаквани, те със сигурност объркват много сметки. А анонсите са, че се предвижда новото увеличение да влезе в сила от средата на годината, въпреки че първоначално управляващите смятаха да го въведат през 2011 г.
Друг ефект е, че предсрочното увеличение на здравната вноска ще рефлектира и върху работниците, защото ако бъде одобрено, то ще се поеме в съотношение 60 към 40 между работодател и служител. Това определено е непопулярна мярка, която показва сериозно притеснение за състоянието на реформата и не се връзва с обещанията, че в здравната каса има пари и те ще се изплащат регулярно оттук нататък.
Всъщност не е сигурно, че ГЕРБ ще въведе предсрочно тези допълнителни 2%. Опитът досега показва, че при остри реакции от страна на браншови и граждански организации, управляващите са склонни да преосмислят намеренията си.

Станете почитател на Класа