Застраховките срещу лекарска грешка – само на хартия

Трябва да се създаде система, която да ни защитава от лекарски грешки, защото досега действащите застраховки реално не са ефективни. Това се препоръчва в огласения вчера международен здравен доклад, който е поръчан от Министерството на здравеопазването и платен от държавния бюджет.
Така официално се потвърди нещо, което всички знаем - здравната система у нас не работи добре. Дори застраховките срещу лекарска грешка не гарантират сигурността и спокойствието на пациента. Т.е., въпреки че той си плаща, тези застраховки са само и единствено на хартия.
Показателен за това, как системата работи, е и фактът, че според същия доклад 8,3% от българите заявяват, че са били жертва на докторска немарливост, а в същото време едва 0,3 са потърсили правата си по законов път. Тази статистика за пореден път показва, че действително пациентът у нас не е защитен.
Управляващите, които демонстрират воля да извършат започнатите от тях реформи в здравния сектор, трябва да помислят и за това. Няма две мнения, че здравето е най-важно, и затова осигурените пациенти, особено пък тези, които са потърсили допълнителна гаранция за себе си и близките си чрез застраховка, трябва да получават истинска, а не фиктивна защита за себе си.

Станете почитател на Класа