Две в едно

Депутатите се обединиха около становището, че не са необходими два държавни органа, които да провеждат процесите, свързани с приватизацията у нас. От 2001 г. с това се занимават две агенции – за приватизация – която подписва договорите от името на държавата и определя цената, и за следприватизационен контрол, която следи купувачът да изпълни записаното в договора с държавата.
Необходимостта от специален орган за контрол на приватизираните активи не се оправда с течение на времето. Защото независимо от констатацията и решенията на агенцията за следприватизационен контрол (АСК) те влизат в сила само след съответното съдебно решение. Така много често докато даден казус за налагане на глоба на недобросъвестен инвеститор бъде потвърдена от съда на всички инстанции, въпросният инвеститор вече е препродал собствеността си, а новият собственик няма задълженията на стария.
По този начин АСК на практика остава без субект, на когото да търси сметка, навъртайки при това километри безсмислен труд. Абсолютно същата работа, при това може би по-бързо, може да свърши и един отдел или адвокатско бюро, подчинени на приватизационната агенция. Всъщност така беше до 2001 г.

Станете почитател на Класа