Парламентарни хватки

За втори път вчера шефът на Народното събрание Цецка Цачева отклони парламентарен въпрос на депутати от левицата към премиера Бойко Борисов. Опозиционните народни представители се интересуваха защо премиерът Бойко Борисов е разпоредил проверка на ДАНС за пътуване на министър Божидар Нанев и шефа на здравната комисия Лъчезар Иванов в САЩ, при положение че с този въпрос би трябвало да се занимава комисията за конфликт на интереси в НС.
Позицията на Цачева е ясна – длъжна е да защитава премиера и политиката на ГЕРБ. И ако правилникът го позволява, значи няма нищо нередно. Още повече че преди Цачева същото действие – на отказ, са правили многократно и предишните председатели на Народното събрание.
Само че този парламент е по-различен от останалите. В него правилата са по-строги и депутатите на управляващата партия показаха, че могат да бъдат дисциплинирани и да не гласуват с чужди карти. При това месеци наред. Затова и очакванията за прозрачност към тях са твърде високи. А парламентарните хватки, с които се отклоняват заядливи въпроси на опозицията, не допринасят особено за образа, който иска да си изгради и защити ГЕРБ.

Станете почитател на Класа