ГМО – начин на употреба и на протест

От Синята коалиция обявиха вчера, че ще поискат президентът да наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО), ако те бъдат приети. В същото време депутатът от ГЕРБ Костадин Язов призова „да не се плашат хората с ГМО“. Политическата истерия и гражданските протести, свързани с изкуствено създадените организми, показват недвусмислено, че зад доскоро странно звучащата абревиатура ГМО се крие неразбиране на проблема. От една страна, ЕС иска от нас да либерализираме законодателството, като решаваме за всеки отделен случай дали да разрешаваме пускането на генномодифицирани организми в околната среда. В момента у нас има тотална забрана за употребата на ГМО освен за царевицата. Никой не обясни на хората, които протестират у нас, че европейското законодателство разрешава ГМО, но дава право на всяко правителство да решава за всеки отделен случай как да постъпи. След като съгласува решенията си с ЕК.
Излиза, че големият проблем у нас е липсата на прозрачност. Не е ясно какво консумираме, както и какви могат да бъдат последствията за здравето на хората. Не е ясно и как възможността за въвеждането на ГМО си кореспондира с идеята за биологично земеделие.
Ако това бъде обяснено на гражданите – ясно и без да се крие истината, както и да се приложи съответният контрол, напрежението със сигурност ще спадне.

Станете почитател на Класа