Съдебни недоразумения

Поредните недоразумения, свързани със знаковото дело срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, се разиграха вчера в Софийския градски съд. Обвинителите Николай Кокинов и Роман Василев поискаха да бъде разпитан нов свидетел по делото, който влезе с маска на лицето, защото бил защитен свидетел и по друго дело. Въпреки това от прокуратурата обявиха името му – Иво Илчев. За да се запази поне отчасти анонимността на Илчев, обвинителите поискаха той да свидетелства зад параван, което в крайна сметка така и не стана.
Най-логичният въпрос е какъв защитен свидетел е този, на когото публично обявяват името. Дори след процеса да му измислят нова самоличност, такъв свидетел пак остава уязвим, защото бандитите, чиито интереси е засегнал, могат да посегнат на роднините му.
И ако неуредиците около казуса „защитен свидетел“ имат някакво оправдание с факта, че това е сравнително нова практика у нас, то протакането на важни дела и постоянно излаганите на показ недъзи в съдебната ни система, вече се превръщат в тенденция. Тази тенденция кара хората да не вярват на Темида и често да се страхуват да свидетелстват дори по дела за пътнотранспортни произшествия.
Именно тази тенденция кара престъпниците с известни прякори да се чувстват недосегаеми. Никой не се съмнява, че прокурори и съдии знаят какво да правят. Трябва просто да го сторят, а хората ще им повярват, когато видят осъдителни присъди.

Станете почитател на Класа