Изненадващи смени

Една правителствена смяна на ниво зам.-министри успя да изненада обществото вчера. Става дума за зам.-министъра на образованието Светлана Ломева, която бе уволнена и на нейно място назначена експертката от МОНМ Петя Евтимова.
Както стана ясно, Ломева е разбрала, че вече не е зам.-министър не от прекия си началник, в случая министъра на образованието Сергей Игнатов, а от медиите. Извън въпросите от морален характер – дали точно така трябва да си отива един висш чиновник, има и други и те са свързани с еврофондовете и капацитета на администрацията.
Това, за което не се пише например, е, че по ред причини няколко месеца работата на Института по публична администрация, който мина в ресора на МОНМ, бе блокирана от очакване за промени с нов устройствен правилник. А това е ведомството, което усвояваше пари по европейски програми и обучаваше служители по времето, когато бе на подчинение на Министерството на държавната администрация. Със сигурност има и други примери.
Очевидно е дошло време новата власт да обърне сериозно внимание на работата с еврофондовете, която задължително трябва да върви бързо и да е успешна, ако искаме да влеем свежа кръв в икономиката ни.

Станете почитател на Класа