Стари грешки в Кандахар

Четирима наши военнослужещи бяха ранени при ракетно нападение срещу българската база в афганистанския град Кандахар късно вечерта в неделя. Състоянието на един от тях – младши сержант Александър Александров, остана сериозно до редакционното приключване на броя.
Нападението ни напомни за миналите, но незабравени трагедии с български войници в Ирак и Камбоджа. Още повече че дръзката атака бе осъществена, докато в базата ни беше военният министър Николай Младенов. Според отлично информирани източници на „Класа“ ударът срещу базата ни е свързан именно с посещението на Младенов в Афганистан. Което за пореден път поставя два изключително важни въпроса - за изтичането на информация по въпроси, свързани с националната сигурност, и за сигурността на контингентите ни зад граница. Когато информацията за посещението на министър Младенов в една всепризнато опасна държава стои с дни в сайта на Министерството на отбраната, а самият той спи във военната ни база, е логично да се предположи, че бойците ни могат да станат обект на терористична атака.
След подобни инциденти винаги се говори за затягане на сигурността, но след всеки случай става ясно, че самите военни допускат много грешки в това отношение.
Време е и политическото, и военното ръководство на въоръжените ни сили да вземат по-сериозни мерки за живота и здравето на българския войник.

Станете почитател на Класа