Шоу в Европарламента

В деня, в който комисията по развитие в Европарламента изслушваше българския кандидат за еврокомисар Румяна Желева, БСП даде брифинг в София, за да я обвини в конфликт на интереси. Защото през 2007 г. Желева хем била евродепутат, хем участвала като управител в търговското дружество „Глобъл консулт“, каквото право всъщност нямала. За да не висят тези твърдения във въздуха, по време на изслушването на Желева евродепутатката от НДСВ Антония Първанова направи истински скандал, като я обвини в лъжа, защото укрила въпросния конфликт на интереси. На фона на тези престрелки шефът на ЕК Жозе Барозу изпрати писмо в подкрепа на нашата кандидатура.
Очевидно е, че тече нечиста кампания срещу Желева в Брюксел, която не е плод на някакви външни сили, а на наши борби, които пренасяме в ЕП. Никой не отрича правото на партиите да спорят и да се коригират една друга и да лансират собствените си кандидатури. Но когато става дума за България, е добре да имат единна позиция. Сигурно и на политиците в ГЕРБ не допадаше кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ЮНЕСКО, но държавнически управляващите я подкрепиха.
Добре е българските партии, които са в опозиция, от време на време да проявяват държавническо чувство, когато става дума за имиджа на България. Ако не го правят, вредят на избирателите си.

Станете почитател на Класа