„Сълза и смях“ и оперетата – на път към „Син сити“

„Сълза и смях“ е на път да си смени сградата. Въпросът е кой ще се нанесе на „Раковски“ 127? Говори се за дискотека. Нищо чудно – от дискотеката читалище „Славянска беседа“ ще вземе много по-крупни суми, отколкото от държавната театрална трупа. Много важно, че десетилетия наред столичани са свикнали точно тук да гледат театър! Много важно, че театралният „Бродуей“ на София вече няма да бъде същият! Много важно, че на това място ние, данъкоплатците, сме изливали пари! За поддръжка, за ремонти. Не за чалга и диско!
В оперетата приоритетът вече няма да е оперета, а нещо „по така“. Няма да са Щраус, Лехар, Калман и Лойд Уебър, защото, видите ли, били демоде! Много важно, че точно с тия автори оперетните артисти пълнят салона и жънат успехи по цяла Европа. Дори и в Япония! Много важно, че София е една от малкото европейски столици (редом с Москва, Виена, Будапеща, Варшава и Берлин), които разполагат с класически оперетни театри. Много важно, че оперетният жанр у нас процъфтява вече 90 години! И вдига адреналина на публиката и в най-кризисните времена! Много важно, че имахме Мими Балканска и Асен Русков, че поколения израснаха с Видин Даскалов и Лиляна Кисьова! Много важно, че „Арабеск“, единствената наша трупа за експериментален и модерен балет, ще бъде ликвидирана като такава, за да се влее в някакъв зле измислен кабаретен проект!
Да, да, много важно! Явно за Министерството на културата няма никакво значение, че театрални средища са на път да се превърнат в „Син сити“! Макар че е вредно за нацията!

Станете почитател на Класа