Следенето в интернет като теория на вероятностите

МВР може да се откаже от следенето в интернет чрез директна връзка с интерфейс, ако се намери вариант, в който доставчиците на интернет и мобилните оператори да изпращат информация до полицията до 2 часа, след като тя е поискана. Това заяви вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Условието институцията му да направи крачка назад и да се вслуша в общественото мнение, което е против промените в закона, е следното: след взето съдийско разрешение, ако операторите не предадат информация на МВР, да бъдат глобени със 100 хиляди лева, а при повторно нарушение – с 500 хиляди.
Звучи разумно, защото при такива глоби няма как мобилните оператори да блокират работата на органите на реда и да не им изпращат месеци наред разпечатки от разговори, които са необходими за делата.
Ако МВР направи крачка в такава посока, за каквато министър Цветанов говори, само ще спечели. Още повече че в момента текат подписки срещу подслушването в интернет.
В крайна сметка проблемът на гражданите е не, че МВР ще има достъп до електронната поща и мобилните разговори на заподозрени лица, а че всички специалисти са категорични, че при този тип действия няма контрол и е възможна злоупотреба с данни и на добросъвестни данъкоплатци.

Станете почитател на Класа