Все пак ще има Национален рамков договор

От Българския лекарски съюз (БЛС) обявиха вчера, че до 23 декември ще подишат Националния рамков договор. Така искрите, които прехвърчаха между съсловната организация и здравното министерство, временно ще бъдат забравени.
Няма спор, че когато се вземат кардинални решения в здравния сектор, мястото на лекарите е на масата за преговори. Точно затова и никой не разбра какъв беше смисълът от голямото сърдене през последните дни, когато от БЛС обявиха, че няма да подпишат анекс към НРД и ще изтеглят експертите си от комисиите в Министерството на здравеопазването. Това говори или за липса на последователна позиция, или за „преговори“ с ултимативен тон в защита на съсловни интереси. В крайна сметка от БЛС и в частност лекарите трябва да си гледат работата, а тя е свързана основно с грижата за пациента.
Решението на БЛС да подпише Националния рамков договор е огромна крачка напред, защото от 2006 г. насам такъв всъщност няма. А по-добре е да има споразумение с недостатъци, отколкото никакво. То поне ще позволи да се видят слабите страни в системата, които да бъдат изчистени в бъдеще.

Станете почитател на Класа