За брокерите в съдебната власт

Най-голямата беда на съдебната система са брокерите, като най-опасни са тези от тях, които са назначени за ръководители на съдилища и прокуратури, съобщи вчера правосъдният министър Маргарита Попова.
Така Попова потвърди, че проблемът с лобистките назначения в съдебната система е реален, а не е само продукт на медийния шум около бизнесмена Красьо от Плевен, който урежда назначения срещу пари. Министър Попова дори заяви, че борбата срещу „брокерите“ е основната й цел. Тя открито призна, че има „много грозни вмешателства по преписки и дела“, а резултатите липсват, защото „няма воля за разследване и съдене“.
Признанието за недъзите в системата е първата стъпка. Със сигурност посланието ще бъде разчетено правилно и от европейските партньори, които следят много внимателно ресора. Само формулирането на проблемите обаче не е достатъчно. Трябва да се премине и към втората стъпка, каквито са реалните действия. Промените в Закона за съдебната власт, които минаха на първо четене в парламента тази седмица, например предвиждат висши магистрати да бъдат отстранявани от длъжност, ако уронват престижа на системата. Ако предложението мине и на второ четене, ще повярваме, че има желание за реформи.

Станете почитател на Класа