Наказателното законодателство се нуждае от ремонт, но внимателен

Изравняването на присъдите за отвличане с тези за убийство могат да създадат предпоставки похитените да бъдат убивани. За това предупреди вчера бившият вътрешен министър Михаил Миков. Миков е юрист и мнението му в случая не e лично, а на част от гилдията.
От няколко години насам отвличанията се превърнаха освен в голям обществен проблем и в доходоносен бизнес. За жалост част от отвлечените не се завръщат в домовете си. При такава тревожна статистика е добре предстоящите промени в Наказателния кодекс (НК) да бъдат обсъдени много внимателно, като се изслушат всички страни и мнения. Престъпността няма политически цвят и затова експертите, които готвят промените в НК, трябва да забравят партийните си различия и да не превръщат законотворческия процес в поле за политически битки. Няма спор, че НК се нуждае от „основен ремонт“. В момента наказанията за някои престъпления в него изглеждат прекалено малки, а за други – несъразмерно тежки. Заради подобни недоразумения дребни крадци у нас не излизат от затвора, а осъдени убийци се разхождат на свобода.
Никой не се съмнява, че в България има добри юристи, които знаят как се пишат закони. Ако те бъдат оставени да работят професионално, обществото ще получи справедливите закони, които всички очакват.

Станете почитател на Класа