Забравете за едномесечно отчитане на тока

ДКЕВР и ЧЕЗ са на път да задръстят деловодството на Върховния административен съд, защото поредната жалба на ЧЕЗ е факт. С нея енергийната компания, която снабдява с ток Западна България, обжалва пред магистратите второто решение на ДКЕВР, подписано от новия й председател Ангел Семерджиев. С него той разпореди от 1 февруари да се премине отново към едномесечно отчитане на електромерите.
На 2 ноември ВАС се произнесе окончателно по казуса и постанови, че в сила остава само едномесечното отчитане, както бе решил регулаторът, но под председателството на Константин Шушулов.
Сега ЧЕЗ се оплаква, че не може да се вмести в графика, определен от Семерджиев – 1 февруари, а трябвали най-малко 6 месеца, т.е. едномесечното отчитане може да стане факт през април. Като „бонус“ към услугата ЧЕЗ настоява още и за поскъпване на тока с 3 на сто, тъй като по-честото засичане на електромерите щяло да увеличи разходите й. И отново се завърта нов кръг от съдебни решения на инстанциите, които ще отнемат още половин година. Ако междувременно регулаторът постанови още нещо, ЧЕЗ и него ще обжалва на всички инстанции във ВАС и така до безкрай. Засега очевидно трябва да забравим за едномесечно отчитане въпреки решенията на ДКЕВР.

Станете почитател на Класа