След теста за компетентност – детектор на лъжата

Много добър 4,66 е средната оценка на тестовете за професионална компетентност на митническите служители. 2063 от всичките 2163 работещи в системата се явиха на изпит, за да покажат дали познават наредбите. Близо 85% са получили повече от 4 по шестобалната система. Пловдивчани пък са сред първенците, в регионалната дирекция средната оценка е 4,76.
Откъдето и да го погледнеш, това си е един сериозен резултат. Кой сега ще каже, че в институцията, която контролира вноса и износа на държавата, са забъркани опасни каши, понеже липсва административен капацитет? А може би тъкмо защото познават буквата на закона, инспекторите знаят как най-лесно да го заобиколят?
Преди време министърът на земеделието Мирослав Найденов, хванал се в чудо, как да се пребори с корумпираните чиновници, бъркали безконтролно в кацата, лансира една екстравагантна идея. Всички служители, които работят с европейски средства, да преминат през детектор на лъжата. На пръв поглед може и да звучи прекалено амбициозно, но всъщност това е стара практика в САЩ. Там на детекция сами и доброволно се подлагат кандидатите за работа в полиция, митници, данъчни служби и т. н. Полиграфското изследване отдавна излезе от пределите на съда и в цял свят се използва при подбор на персонал.
С други думи: след като митничарите показаха, че знаят правилата на играта, защо не докажат, че имат воля и да ги спазват.

Станете почитател на Класа