Без алкохол до училищата май е кауза пердута

Правителството на ГЕРБ се зае със задачата да забрани продажбата на алкохол и цигари в близост до училищата. Грижата за здравето на учениците ще бъде заложена и в новата стратегия за младежта, повтори вчера министърът на образованието Йорданка Фандъкова.
Мерките, които новият кабинет се готви да предприеме, изглеждат разумни, но е съмнително, че са достатъчни. Първо, защото подрастващите се изкушават да посягат на забранените неща и случаите на натровени с алкохол ученици са всекидневие. И второ - каква ще е ползата, ако до училищата не се продава алкохол, щом ученикът може да си купи водка на третата пряка?
Ако правителството иска да се бори срещу злоупотребата с алкохол и цигари у подрастващите, което отдавна е проблем с голяма социална значимост, то трябва да наложи изключително строг контрол и солени глоби на недобросъвестни търговци. За да се случи този сценарий обаче, е нужна цяла неподкупна гвардия от контрольори, които да следят магазинчета и обекти в близост до училищата.
Като се имат предвид съкращенията в администрацията, едва ли може да се очакват нови назначения. В такъв случай остава вариантът да се разчита на гражданите, които да подават сигнали за такива обекти. Което изглежда по-скоро като кауза пердута. За съжаление.

Станете почитател на Класа