Как и защо българите гласуваха за Соломон Паси, Плевнелиев и война с Русия?

Как и защо българите гласуваха за Соломон Паси, Плевнелиев и война с Русия?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    05.10.2022
  • Сподели:

Фразата на един известен руски политик от 90-те: "Хотели как лучше, а получилось как всегда", в пълна степен важи за резултатите от поредните парламентарни избори у нас. Без съмнение управлението на четворната коалиция ПП, БСП, ДБ, ИТН, беше най-катастрофалното в българската история от 1878 година насам. И как българският народ реши да поправи щетите от това злощастно управление? Като: 1) гласува за ГЕРБ, под чиято власт от 2011 до 2021 сме изгубили (според преброяването) около 900,000 души население; 2) като гласува за същите ПП, които се доказаха като чужди агенти, непознаващи и дори презиращи същия този български народ; 3) като не гласува, помагайки по този начин на гробокопачите на България.

 

Соломон Паси: Бих съдействал на контактната група

 

Първата задача на категоричния победител на изборите - г-н Бойко Борисов беше да каже, под драгоценните цветове на украинското знаме, че ще протегне ръка на всеки, който е готов да направи коалиция в името на евроатлантизма и "срещу Путин". С други думи, българинът, за да избяга от русофоба и неолиберал Кирил Петков, който съсипа енергетиката и икономиката ни, докарвайки ни на крачка от война с Русия, гласува за русофоба и неолиберал Бойко Борисов, който ще довърши делото.

 

Плевнелиев: Ако сме в еврозоната, всичко ще се промени - институциите ще  заработят на друго ниво

 

Но положението става още по-весело, защото Борисов заяви, че д-р Соломон Паси и Росен Плевнелиев са нужни на България и той ще посочи именно тях, за да водят преговорите за бъдещата му коалиция. Трябва ли да припомняме фразата на Соломон Паси, казана преди няколко месеца, че "българският лъв трябва да бъде скопен", за да "отразим адекватно позицията ни по Украйна"? С други думи, българският народ гласува за война. Много преди изборите Борисов навсякъде се доказваше като правоверен атлантик, поучил се от звучния шамар, който американците му удариха през 2020-2021 година с малката цветна революция у нас. Имахме ли ние, българите, основания да смятаме, че Борисов ще започне да провежда различна политика от тази на Кирил Петков? Не.

Какви са най-належащите проблеми на България днес? И нямам предвид фундаменталните такива като демографската криза или морално-културната ни деградация, а наистина най-непосредствените въпроси. Това, разбира се, са инфлацията и падащият стандарт на живот, липсата на природен газ за индустрията и за оцеляване през зимата, цените на горивата и съответно покрай тях на храните и всичко друго. Как се породиха тези проблеми? От една страна се породиха от международната ситуация и независещи от нас фактори, но от друга страна и то в по-висша степен, се породиха от действията на българското правителство на Кирил Петков, което, за да угоди на САЩ и плана им за съсипване на ЕС, съсипа отношенията ни с Русия и сигурните и надеждни доставки на евтини енергоносители. Без евтини енергийни ресурси, няма икономика, няма индустрия и няма растеж. Без тях ни очакват студ, глад и безработица и това не е преувеличение, а елементарен факт, който би трябвало да е известен и на третокласниците.

Как нашият народ реши да се справи с тези проблеми? Като гласува на първо място за Бойко Борисов, който само дето не се заканил, че ще обяви война на Русия. И като поставя на второ място Кирил Петков, който ни докара до това трагично положение. Т.е., избрахме си евентуално правителство, което няма да ни осигури евтини природни ресурси и глътка въздух за икономиката, а по-скоро може да ни вкара във война при едно щракване с пръст на задморските ни "партньори", ако и когато решат, че в Украйна е нужно още пушечно месо, по което руснаците да хабят боеприпасите си.

Съдейки по изборните резултати, нашият народ, колкото и да е натрупал мъдрост през вековете, не осъзнава драматизма на ситуацията, при която самото съществуване на държавата ни е застрашено (доколкото можем да приемем, че нещото наречено Република България е държава на българите, разбира се).

Още по-"забавното" е, че има голяма вероятност, в името на "евроатлантическата солидарност", накрая ГЕРБ и ПП да се прегърнат за коалиция. Така тези, които гласуваха за ГЕРБ срещу провалите на Кирил Петков, ще видят същия Петков отново във властта, а неговите симпатизанти, които уж гласуваха срещу ГЕРБ и ДПС, ще видят как канадският им любимец прегъва коляно пред "агент Буда"/"Баце", както обичат да го наричат. Ситуация, която честно казано не е незаслужена от обществото ни, което реши или да подкрепи либерални българофоби, или да не гласува, правейки избирането им по-лесно.

Трябва да осъзнаем драматизма на ситуацията, че хора като г-н Росен Плевнелиев, който напусна президенството с нулев рейтинг, сега ще държат съдбата на бъдещия български кабинет в ръцете си, заради неадекватния начин, по който нашето общество се отнесе към изборния процес. Забравихме ли Плевнелиев? Забравихме ли Соломон Паси? И то в ситуация, когато войната буквално чука на вратата ни, защото нека не се лъжем - бойните действия се водят на 250 километра от Варна.

Без значение дали човек е русофил или русофоб, дали е за Украйна/Запада или за Русия и многополюсния свят, в ситуацията на война, която заплашва да прерасне в пълномащабен континентален конфликт, да си избираш управници, които те тласкат агресивно към въпросния конфликт, е престъпно и самоубийствено.

Да, България е страна-членка на НАТО, каквито нека да припомня, че са също така Турция и Унгария. И както виждаме турците и унгарците, въпреки натовските си ангажименти, не повишават градуса на напрежение с Русия излишно, гарантирайки си евтини енергийни ресурси за икономиката и народа, и най-важното - избягвайки взривоопасни ситуации, при които могат да се озоват във война с ядрена суперсила. Можеха ли българите да последват примера на унгарците или турците? Можехме. Но вместо да изберем разум, умереност и да следваме националните си интереси, избрахме война, безумие и чуждопоклонничество. Сега ни остава само да се молим, че правителство или няма да се състави, или че Бог ще реши все пак да ни опази.

 

 

Станете почитател на Класа