Страх и паника в кръга „Капитал“! Пеевски е оспорил пред американски съд санкциите по „Магнитски“

Страх и паника в кръга „Капитал“! Пеевски е оспорил пред американски съд санкциите по „Магнитски“
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.08.2022
  • Сподели:

Иво Прокопиев спешно активира медийните си копои да лъжат по темата

 

 

Паника е обзела енергийният и медиен олигарх Иво Прокопиев в първите дни на отпускарския месец август. Вместо да ваканцуват и да пускат в инстаграм снимки от гръцки залези и плата с рибни деликатеси и киноа, журналистите от „Дневник“ и „Капитал“ за пореден път са принудени да лъжат по темата „Магнитски“ и санкционирането на Делян Пеевски.

 

Причината е, че на 6 август американските адвокати на депутата от ДПС са завели официален иск пред американския съд против наложените санкции. В потресаващ (дори за шампионите по манипулации журналисти на Прокопиев) материал в „Дневник“, обаче са изписани толкова лъжи, че нормата на фабриката за фалшиви новини на кръга „Капитал“ е преизпълнена поне за месец напред.

И това е обяснимо, защото процедурата пред американския съд не само ще докаже, че обвиненията в корупция спрямо Пеевски са безпочвени и изсмукани от пръстите, но и най-после ще лъсне истинската роля на Прокопиев и пионките му в България, благодарение на които тези санкции бяха наложени. И никакви манипулативни „статии“ в „Дневник“, „Капитал“, „Медиапул“ или „Клуб Зет“ няма да помогнат този път, защото истината винаги има свойството рано или късно да пробие стената от лъжи.

Според копоите на Прокопиев обаче, с иска си Пеевски не оспорвал по същество „деянията“, а видите ли, само „характера на административни действия на двете министерства“ (Министерството на финансите на САЩ и Държавния департамент – бел.ред.).

Да, няма спор, Прокопиев неистово желае това да е така и доносите му да останат без последствия, но за негово съжаление Пеевски не само, че оспорва по същество пред американския съд мотивите на OFAC за наложените му санкции, но и повече от година както той, така и ръководството на ДПС не са спирали да разкриват ролята на Прокопиев и кръга „Капитал“ в налагането на тези санкции.

Втората лъжа в „Дневник“ е, че Специализираната прокуратура „в последния ден от съществуването си“ била прекратила проверката спрямо Пеевски по констатациите на OFAC. Колко пъти тази лъжа ще бъде повтаряна, при положение, че именно БЛИЦ първи я разкри? Оказа се, че прокуратурата е прекратила проверката още през месец октомври миналата година поради липса на каквито и да било данни и доказателства за извършени престъпления, така че мантрата „прокуратурата изпра Пеевски в последния ден“ отдавна е с етикет „фалшива новина“.

Третата лъжа е, че непотърсени офшорни активи, „собственост на Пеевски“, също били  открити при изтичането на Pandora Papers през 2021г. Дебилството е изумително, при положение, че глупостите на Атанас Чобанов от „Бърд.бг“ (който беше първоизточника на лъжата) бяха отдавна опровергани. Не само, че Пеевски няма никакви „непотърсени офшорни активи“, ами се оказа, че надлежно е декларирал тази си собственост в подадената от него декларация пред Сметната палата, тъй като е обявил притежаването на дружеството-майка в което има пряко участие, каквото е единственото законово изискване. Нещо повече, Пеевски разпространи миналата година и изрично изявление, в което посочи, тези дружества никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки. А относно третата приписвана му от Чобанов фирма, в която Пеевски уж бил директор, манипулацията лъсна веднага - сценаристите на лъжата представиха неподписан сертификат с името на бившия депутат, който може да бъде направен от всеки. В допълнение, оказа се, че същата фирма е с неплатени такси от 2009г., поради което е била служебно заличена в регистъра и поради това няма как Пеевски да е бил вписан като директор, тъй като фирмата не е била активна.

Страхът на Прокопиев обаче ескалира неимоверно, когато ДПС също застана зад Пеевски и ясно обяви в България и Европа виновника за санкционирането по „Магнитски“ – Иво Прокопиев. Именно затова сега същият се опитва нескопосано да запуши устата на Движението, твърдейки, че от ДПС нямали право да се произнасят по „невинността“ му. Защото, видите ли, така били казали адвокатите на Пеевски?!

Припомняме, за късопаметните „журналисти“ от „Дневник“, че кантората, защитаваща интересите на Пеевски в САЩ – „Морган Луис“ (една от най-големите в света), действително разпространи миналата година изявление, в което посочи, че всякакви изказвания на лица извън американското правителство, че санкционираният е „виновен“ и че OFAC има достатъчно доказателства, не може да се смятат за основателни, тъй като американският закон забранява разкриването пред частно лице на специфична информация и на източниците, на които са разчитали САЩ, освен пред санкционираното физическо или юридическо лице. Това изявление обаче, беше във връзка с активирането от кръга „Капитал“ на скандалния лобист Маршал Харис, който именно пред изданията на Прокопиев заяви, че е запознат с доказателствата, довели до санкциите на финансовото министерство на САЩ срещу Пеевски и вината му била „отвъд всякакви неоснователни съмнения“. Естествено, „Дневник“ не са си направили труда да припомнят този факт, а вместо това се опитват отново елементарно да манипулират.

Но така е, със сигурност кръга „Капитал“ ще следи изкъсо този процес (стигнали са дотам да издирят дори кой е съдията, който ще разгледа делото, да публикуват снимката му и да посочат роднинските му връзки), защото часът на истината за Прокопиев и приятелчетата му идва. А тогава не е ясно какво ще обяснява за доносите на присъдружните му „анализатори“, „политици“ и НПО-активисти, намерили място в папката по „Магнитски“.

Сигурно, че няма нищо общо, а доносите против Пеевски сами са се написали. Пред американския съд обаче лъжите му едва ли ще минат.

 

Станете почитател на Класа