“Коалиционен партньор на мафията“: Кога в ПП разбраха какви са ИТН?

“Коалиционен партньор на мафията“: Кога в ПП разбраха какви са ИТН?
  • Публикация:  Петър Чолаков DW
  • Дата:  
    15.06.2022
  • Сподели:

С войната помежду си ИТН и ПП вредят на самите себе си. Промяната катастрофира фатално, а на задаващите се наесен предсрочни избори първа цигулка могат да свирят Борисов и Костадинов, пише в коментара си Петър Чолаков.

 

 

 

Те използваха кастинги, за да подберат политици, забулиха учредяването си в строга тайна, прилагаха тестове за лоялност и детектори на лъжата. И накрая пак се разцепиха. Разколът в ИТН съвсем не е нещо невиждано в българската политика, но е особено драматичен, защото дори невижданите „предпазни мерки”, взети, за да се осуети потенциалното девиантно поведение на „хората на Слави”, не успя да го предотврати. Пилците започнаха да се разбягват.

"Гумени печати" на вожда

Към момента, „коефициентът на девиация” при депутатите на ИТН е 20% или 1/5 от 25 членната парламентарна група в 47-то НС. Съотношението при вече бившите министри е 1/4: Радостин Василев, един от общо четиримата представители на ИТН в кабинета, изведнъж премина в атака срещу партията, която го вкара във властта. Едва след като Слави Трифонов настоя партията му да напусне коалицията, „неговият" министър на спорта прозря, че депутатите на ИТН били „гумени печати” на волята на ръководството на „един бизнес проект”.

Таймингът на министъра говори толкова красноречиво за личността му, че не се нуждае от коментар. Броят на отцепниците пък ясно показва провала на селекцията.

Популисти и харизматични лидери-еднодневки

Никакви тестове за подбор на кадрите не могат да компенсират политическото дилетантство на партийните архитекти. Не помага и това, че идейната основа на формацията (освен постулатите от референдума и реториката анти-ГЕРБ, анти-ДПС) е съвсем минимална, макар това все по-често да е аксиома, а не изключение, в модерната политика, превзета от популисти и харизматични лидери-еднодневки.

Структурите по места са в ембрионален вид. А и как членовете да припознаят поне малко партията за "своя", щом няма и имитация на вътрешнопартийна демокрация, а процесът на взимането на решенията тече от върха на пирамидата надолу по веригата? Да добавим и разтурените поради инат и политическо късогледство два парламента през 2021, пропиляното първо място в политическата игра – действия, които опънаха до краен предел нервите на кариеристите в ИТН и пресушиха търпението им. „Кога най-после ще се доберем до постове, до власт” – сигурно така са се питали някои пишман политици, премлясквайки с пресъхнали уста в края на 2021.

Ето така звучи рецептата за неуспех във варианта на ИТН.

Разбира се вождистки партии у нас има много. Решаващото за краха при ИТН е отчайващата липса на политически опит и нюх, съчетани с твърдоглавието на лидерите, неумението и нежеланието им да се учат от грешките.

Бяха предупреждавани

Преди повече от година, още преди парламентарните избори през април 2021, предупредих в ефира на ТВ 7/8, в предаването „Студио Хъ”, водено от Тошко Йорданов, че голямата опасност за бъдещата им парламентарна група е да се дезинтегрира, т.е. да последва съдбата на РЗС на Я. Янев през 2009, или на "България без цензура" на Н. Бареков през 2014. И не бях единственият, който предупреждаваше за това, разбира се. Водещият на предаването се разсърди и участието ми внезапно приключи.

 

Излизайки от правителството „Петков”, през юни 2022 ИТН се опитаха да дръпнат внезапната спирачка, с която да спрат своя електорален срив. Те обаче не подсигуриха добре тила са, подцениха недоволството на опортюнистите вътре в самата партия от ставането от трапезата.

Резултатът е, че вместо ИТН да обърнат в мача в своя полза, с непремерените си действия те може би ускориха фиаското си, засилиха се още по-бързо към канавката.

Кога в ПП разбраха за ИТН?

Ролята на "Продължаваме промяната" (ПП), която успя да съблазни няколко от хората на Слави, като в същото време лидерът ѝ Петков тези дни описа ИТН като коалиционен партньор на мафията, също не буди възхита.

Кога точно в ПП разбраха, че ИТН е ръката на задкулисието, подземния свят и т.н.? Ако е било преди време, защо са мълчали? Ако пък не са знаели, това е опасна, срамна наивност. Замеряйки се с компромати, с обиди и нападки, и ИТН, а и ПП изглеждат зле, вредят не само на доскорошните си партньори във властта, а и на самите себе си.

За да не пострадат от пожара в „разпадналата се задруга”, ДБ, а и БСП могат само да спечелят ако се дистанцират от конфликтите, заложат на умерения тон и политическия прагматизъм. Опасявам се обаче, че промяната катастрофира фатално. А на предсрочните избори тази есен фаворитите ще бъдат Борисов и Костадинов.

 

Петър Чолаков DW

 

Станете почитател на Класа