Какво научихме от интервюто на Слави Трифонов

Какво научихме от интервюто на Слави Трифонов
  • Публикация:  Александър Детев DW
  • Дата:  
    14.06.2022
  • Сподели:

Слави Трифонов не знае какво работят близки до него хора, сърдит е на Кирил Петков, не разбира от икономика, но харесва македонска музика. Какво научихме за ИТН и Трифонов от интервюто му по "Дарик". А. Детев коментира.

 

 

 

В неделя лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов наруши медийното си мълчание и застана пред микрофона на Константин Вълков от "Дарик радио".

В интервюто, продължило час и половина, на Трифонов бе предоставена възможността да обясни защо през миналата седмица реши да изтегли министрите си от кабинета "Петков" и да развали управляващата коалиция, която определи като "агония". И то в ситуация на война, рекордна инфлация, нуждата от спешно приемане на актуализация на бюджета и скандала с лабораторията, осъществяваща фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", който за пореден път илюстрира въпиещата нужда от решителна борба с корупцията.

Макар интервюто да бе напрегнато и често да преминаваше в монолог на Трифонов по теми, нямащи нищо общо с дневния ред на държавата - като рептили, ритъма на народните песни, масаите и Нгоронгоро, шоуменът политик все пак даде отговор на някои важни въпроси.

Кой съветва Трифонов?

Трифонов разказа за отношенията си с дългогодишния общински съветник от ГЕРБ в София Орлин Алексиев, когато определи като "приятел", с когото се познава от "20 години". "Нямам представа с какво се занимава", каза Трифонов по адрес на Алексиев, който различни медии и политици сочат като един от кукловодите зад "Има такъв народ". И дори политикът и бизнесмен действително да не дава съвети на Трифонов по отношение на управлението на страната, то лидерът на ИТН откровено заяви, че не знае какво работят близки до него хора и съоветно какви интереси биха могли да защитават.

Трифонов категорично отхвърли обвиненията за съглашателство с ГЕРБ и ДПС и подчерта, че за решенията се консултира само с представители на "Има такъв народ". Когато аргументира решението партията му да напусне управлението, Трифонов заяви, че "Продължаваме промяната" водели страната към фалит. В интервюто си пред "Дарик радио" той повтори тази теза, но след това уточни, че няма да коментира икономика и финанси, тъй като не разбира от тях. Трифонов се ръководел от икономическите си експерти и обсъждал позициите и политиките само с представители на "Има такъв народ". "Доколкото съм запознат от министъра на енергетиката и министъра на регионалното развитие държавата е доста зле финансово", допълни той. Неясно остана кой му е обяснил, че "4 милиарда се източиха от енергетиката", както заяви при обръщението си по-рано през седмицата, щом вчера излъченият от него енергиен министър Александър Николов го опроверга?

Темата за фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" ядоса Трифонов. Той многократно повтори, че няма нищо общо и "няма никаква представа" за какво става въпрос. Очевидно лидерът на една от партиите в управлението, който "дърпа конците" в нея "заедно със сценаристите", както сам се изрази, не се интересува от един от най-големите корупционни скандали в последните месеци или се чувства некомфортно да го коментира. Трудно е да се каже кой от двата варианта е по-притеснителен.

"Македонската музика е един много силен емоционален казус"

Попитан защо напуска правителството, Станислав Трифонов изкрещя "Заради Македония! Македония! Нарушено коалиционно споразумение". През изминалата седмица еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи и германският канцлер Олаф Шолц дадоха ясно да се разбере, че напредък по темата с вдигането на ветото над Северна Македония очевидно няма, но за Трифонов това не е достатъчна гаранция. Според него и партията му очевидно в коалиционното споразумение е записано, че дори обсъждането на темата за вдигане на ветото от страна на премиера и то в неформални разговори е забранено.

Говорейки за забранени неща, изказването на отделни позиции и личното мнение от страна на депутатите на партията му явно също не е допустимо. Трифонов, който иначе се бори за въвеждането на мажоритарно гласуване и, както многократно е повтарял през годините - "избора на личности", подчерта, че народните представители са избрани, за да "следват политиката на "Има такъв народ"". Всичко друго той приемал за предателство, което не прощавал.

"Вие наистина сте в ранна детска възраст"

По време на интервюто Трифонов сподели, че водещият явно е в "ранна детска възраст". От отговорите му се разбра още, че е сърдит на премиера Кирил Петков и от известно време не разговаря с него, защото в личен разговор с него Петков нарекъл неуспелия кандидат на ИТН за гуверньор на БНБ Любомир Каримански "леке". Стана ясно, че ИТН като цяло са сърдити на Кирил Петков и Асен Василев, защото се държали "пренебрежително" към тях.

В рамките на разговора Трифонов сподели някои от основните си принципи. "Ако тръгна на зъболекар, ще установя дали той е кадърен или не, важното е той да свърши работа", каза той. И най-важният отговор, който аудиторията получи от това интервю, е, че същата максима важи и за политиката.

 

 

Александър Детев DW

Станете почитател на Класа