Андрей Райчев: Правителството успя да си купи време до септември догодина максимум

Андрей Райчев: Правителството успя да си купи време до септември догодина максимум
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    04.06.2022
  • Сподели:

 

Според анализатора премиерът Кирил Петков се е справил с двете надвиснали пред кабинета кризи - изпращането на оръжие за Украйна и ветото над еврочленството на РС Македония

 

Правителството успя да си купи време до септември догодина максимум, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ анализаторът Андрей Райчев. През есента на 2023 г. трябва да се проведат редовните местни избори в България.

Според Райчев премиерът Кирил Петков се е справил с двете надвиснали пред кабинета кризи - изпращането на оръжие за Украйна и ветото над еврочленството на РС Македония по един и същи начин. Той "намерил цаката на западняците", като казвал на западните ни партньори това, което те са искали да чуят толкова пъти, че те са останали с убеждението, че го е изпълнил. "Нищо от това, което той говори там, не се прави тук", изтъкна Андрей Райчев. И повтори, че "тази политика на двете лица сработи".

"Петков повтаря нещата, които запада иска да чуе. Той е младият Зеленски. На фона на Орбан изглежда отлично. Нищо подобно от това, което той говори там, не се прави тук. Ние не дадохме оръжие на Украйна, няма да вдигнем ветото от РСМ, но той много иска. Това е просто политика - политика на двете лица, която му донесе успех. Намери им цаката, а тя се оказа елементарна и примитивна до неприличие", посочи още Райчев.

Според него темата с влизането в еврозоната се ескплоатира от партии като "Възраждане". Приемането на еврото и присъединяването ни към Шенген според Райчев ще вкара страната ни в "ядрото на Европа".

Така Петков "прескочил" две кризи, които имали капацитета да го съборят - и тази за Украйна, и тази за Скопие.

Райчев силно защити идеята, че България трябва да влезе в Шенген и да приеме еврото. Според него това са завършващите щрихи на пътя ни към Европа, това ще ни "постави в ядрото". Анализаторът е категоричен, че да съпоставяш този резултат с 10 - 15% инфлация и повишаване на цените е смехотворно.

Според него в България се предлага алтернативен проект, този на партия "Възраждане", които искат "да си устроим 10 ноември наобратно". И подчертава, че тези, които искат да гласуват за тях, трябва да имат това предвид. Райчев твърди, че таванът на "Възраждане" е 20% доверие.

За ГЕРБ той твърди, че голямата им цел е не падане на правителството, а излизането от изолация. Падането на правителството може да бъде само средство по този път.

Най-голямата неизвестна, която може да обърка всички сметки, е войната в Украйна, подчертава Райчев. Той каза, че това, което се води в момента още не е война. Война ще бъде, когато ракети записят Киев.

Това все още не е война, война е, когато не жалиш противника, когато бомбардираш Киев от самолети бомбардировачи или някой град с ракета. Ако американците са дали на украинците оръжие, с което да свалят руските самолети и ракети, тогава ще стане истинска война, кървава баня", заяви той.

Заедно с него в студиото на БТВ бе политологът Христо Панчугов. Според него липсва усещането на желание да се отиде на предсрочни избори.

Той обаче не е съгласен с Райчев, че "сме успели да заблудим западняците".

Според Панчугов, усещането за политика криза вече е перманентно.

"Това е условие за нестабилност и перманентно напрежение", коментира той.

По думите му, МВнР е безпомощно по отношение на основните външнополитически приоритети на страната.

"Ако сме заблудили западняците, накроя ще се окаже, че лъжем себе си. Опасявам се, че вече никой не гледа на България сериозно", смята той.

"Ако се проведе референдум за еврото ще получим отговор "не", българите не обичат цените да се повишават. Ако влезем в еврозоната ние ще влезем в ядрото на Европа, никой политик няма право да си играе с тези настроения на българите", прогнозира Райчев.

Той прогнозира, че при едни избори "Възраждане" би получила между 10 и 15%.

"Няма как да създадете предизборна ситуация, ако никой не иска да отиде на избори", смята Панчугов и добави: "Ние очаквахме нов тип правене на политика, не и поведение, в което се дава всичко на всички".

"Ако могат да си купят политическо време на тази цена, ще си го купят, опитът ме е научил, най-малкото до септември слудващата година", коментира Райчев.

Ако нещо ще събори коалицията отвътре, това е конфликтът със Слави Трифонов. Ако той докара докрай като пето колело в коалицията, нищо хубаво не го чака, завърши Райчев.

 

 

 

Станете почитател на Класа