Протестите подготвят почвата за сваляне на правителството?

Протестите подготвят почвата за сваляне на правителството?
  • Публикация:  Евгений Дайнов DW
  • Дата:  
    19.05.2022
  • Сподели:

Случващото се в България прилича на опит за преврат в угода на враждебна чужда държава

 

 

 

Съветските лидери умееха да си правят изводи от чужди поражения. В началото на 1970-те години например те наблюдаваха как в Чили свалят от власт техния съратник Салвадор Алиенде. Месеци наред страната беше задушавана от стачки и блокади на превозвачи. После се проведе военен преврат, начело с генерал Аугусто Пиночет. Изтребители бомбардираха президентския дворец, а самият Алиенде умря в кабинета си.

 

Протестите полагат основите за сваляне на правителството?

 

Сценарият, който се разигара в България на 18 май 2022 година, този път срещу прозападно правителство, застанало срещу Кремъл, напомня на събитията от Чили. Окуражавани от съюзниците на Путин в нашата Република, включително и от ГЕРБ и ВМРО, различни превозвачи се опитаха да приложат първия етап от сценария "Чили" - да блокират страната, което може да подготви почвата за сваляне от власт на законно избрано правителство. В същия момент същото това правителство обявяваше безпрецедентен пакет от мерки за справяне с инфлацията и цените на горивата. Това е и същото правителство, което осигури безпроблемно преодоляване на спирането на доставките на газ от страна на кремълския монополист Газпром.

 

Bulgarien Varna | Proteste der Transportbranche

 

Всичко това прилича на опит за пуч, т.е. за насилствено сваляне на правителството и промяна на геополитическата ориентация на Републиката - за изтръгването ѝ от общността на демократичните страни и връщането ѝ в положението на сателит на Кремъл. Изглежда, че се залага на връщане на власт на ГЕРБ с някаква про-кремълска гарнитура, която да свърши тази работа.

 

Видя се какъв е планът

 

ГЕРБ и ДПС, както и "Възраждане", дадоха достатъчно сигнали в последните седмици, какво мислят да ни сторят. "Възраждане" заплашваха европейките българи да отидат "в затвора и в трудовите лагери". ГЕРБ и ДПС пък внезапно обявиха готовност за нови избори. Тези изяви биха били нелепи и безпомощни, ако зад тях не стоеше някакъв план. Към подозренията, че става въпрос за план, допринесоха и събитията преди 18 май, когато социологическата гарнитура на ГЕРБ започна да публикува "данни", според които правителството няма никакво обществено доверие. Накрая дойде ударът с превозвачите.

 

Превозвачите отново ще направят опит за протест пред парламента - От деня

 

Очевидно е, че след като на "Парада на победата“ на 9 май Путин мрънка и хъмка, вместо да обяви гръмовна победа във войната, сега търси реванш. Явно го търси в България, която от години е най-слабата брънка в западните съюзи. Вероятно на Путин е обещано Републиката ни да бъде превзета отвътре: явно и на Борисов е обещано, надолу по веригата, правителството да бъде свалено до края на месец май 2022 година. Ако това стане, то пред Варна и Бургас могат да се появят руски бойни кораби, които да "гарантират сигурността на руските граждани на българска територия".

 

Републиката е в опасност

 

Този опит няма да успее, тъй като няма нито генерал, нито армия, която да завърши процеса с военен преврат. Но това е все пак прилича на опит за преврат в угода на враждебна чужда държава. Инициаторите трябва да понесат съответната отговорност.

 

Превозвачите на национален протест: Блокираха ключови пътища (СНИМКИ/ВИДЕО)  - България - DarikNews.bg

 

Нека припомним, че наказателният кодекс завършва с "Особена част", чиято Глава първа е озаглавена "Престъпления против Републиката". Раздел първи на тази глава носи краткото заглавие "Измяна". 

 

Републиката е в опасност. Изглежда, че изменници се опитват да вземат властта с насилие, за да подчинят Републиката на Владимир Путин. Време е държавата да покаже, че е държава и е способна да се съпротивлява при нападение.

 

 

Евгений Дайнов DW

Станете почитател на Класа