Войната Петков-Трифонов - без инстинкт за самосъхранение

Войната Петков-Трифонов - без инстинкт за самосъхранение
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    08.04.2022
  • Сподели:

Кирил Петков последователно и системно прокарва внушението, че национална история не е от първостепенно значение, за сметка на пътищата, авиолиниите, икономическите взаимоотношения и редица други все още несъстояли се стъпки.

 

В сряда вечерта се случи нещо изключително обезпокоително за държавата.


Съуправленецът и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов изригна във Фейсбук и разкри, че премиерът Кирил Петков се опитва да заобиколи коалиционното споразумение и да свали ветото на България към РС Македония без никакви условия.


"Премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", е изречението, което би трябвало днес да е взривило политическата класа у нас.

 

КАМЪК В БЛАТОТО

Верен на своята първичност Слави хвърли камък в блатото на властта и  стовари върху българския премиер тежкото обвинение за национално предателство. Освети факта, че Петков се е "договарял някъде на тъмно" да предаде българския национален интерес като пусне БЕЗУСЛОВНО Скопие, срещу неспоменати облаги и/или обещания.

Така, без дори да съзнава, Трифонов стана първият в историята ни коалиционен партньор, който публично обвини действащия министър-председател в държавна измяна.

Реакция на това взривящо писмо няма. От нито една институция. Парламентът мълчи! Депутатите се спотайват! Прокуратурата - също. Никой не пита премиера - това вярно ли е! Вярно ли е, че е ОБЕЩАЛ до края на юни България да вдигне ветото над Северна Македония за пътя ѝ към ЕС?


Слави Трифонов не е политикът, който заслужава за нещо да бъде похвален, напротив! Той направи много бели, откакто реши да замени чалгата с политиката и България ще плаща дълго за това.


Но в случая шоуменът е прав! Въпросът е защо чак сега го прави?

 

Гневът му, породен от настървението, с което Петков/Василев искат да сложат на всяка цена свой човек в БНБ, го накара да наруши мълчанието си и да разкрие МРЪСНИТЕ ТАЙНИ на ПП и ангажиментите, които Кирил Петков е поел, преди да ни го набутат отвън като премиер.

 

РОЛЯТА НА ПРЕДАТЕЛ

 

Още когато Херо Мустафа посочи харвардеца на Байдън, а после Румен Радев с благословията си "назначи" хилещия се нарушител на Конституцията за министър-председател на България, написахме, че на Петков му отредена ролята на предател.

 

Той е поел ангажимент,  "обещал" е да вдигне ветото над РСМ до края на юли, без да отчита дали с това ще предаде или не българските национални интереси.

 

И днешните думи Урсула фон дер Лайен са доказателство за това, което предстои. "Трябва да спазим обещанията към нашите партньори и приятели Северна Македония и Албания. Разчитам на България умело да води процеса. Знам, че можете да го направите", заяви председателят на ЕК в София.


Само че, премиерът не води процеса така, че да се стигне до положителен резултат, съобразно Договора между София и Скопие.

 

Кирил Петков последователно и системно прокарва внушението, че национална история не е от първостепенно значение, за сметка на пътищата, авиолиниите, икономическите взаимоотношения и редица други все още несъстояли се стъпки. Той просто иска да зачеркне историческата ни памет за Македония като българска земя срещу един празен самолет до Скопие и някакви си имагинерни икономически отношения.

 

Премиерът с нищо не е допринесъл да настоява пред Скопие да бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно от съседката ни. Въпреки фанфарното му отиване до Скопие в първите дни на мандата и гръмките обещания там, промяна в позицията на РСМ няма - нито в учебниците, нито в надписите по паметниците, нито в отношението към българите край Вардара.  Нещо повече, министър-председателят се опитва да обработва с лъжи общественото мнение в София, че има грандиозен успех от Историческата комисия, а такъв няма!


На Петков му липсва дори инстинкт за политическо самосъхранение - в желанието си да се представи в добра светлина пред покровителите си той дори обмисля да иска вот на доверие на правителството по темата Македония, и това е споделено с европейски фактори. Вероятно Петков не осъзнава, че ще бъде вторият след Филип Димитров премиер, паднал от власт след вот на доверие. Защото стигне ли се до дози момент, Кирил Петков ще бъде изгонен с камъни от българската политика.

 

ПОЛИТИЧЕСКЯТ БРАК НЕ ВЪРВИ

Писмото на Слави Трифонов разкрива и още нещо - отвратителните отношения в коалицията, за която още в началото се очакваше, че ще е крехка, заради трудния баланс, породен от идеологическите противоречия между партиите в нея.

 

Интересно е обаче, че системните партии БСП и ДБ запазват добрия тон, въпреки противоположните си политически нагласи.

 

Нинова и Христо Иванов се държат достойно като отговорни политически лидери, опитвайки се да тушират напреженията. В сложната ситуация лидерът на БСП отстоява политическата си самостоятелност и не пристъпва принципните си позиции, заявени още на старта на коалицията. 

 

Докато ПП и ИТН дават сигнали, че действат едва ли не като две улични банди, чиито главатари са се хванали за гушите, кой да има по-голямо влияние в махалата


"Днес с изумление разбрах, че Кирил Петков си е позволил да направи изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански, кандидат за управител на БНБ. От уважение към вас няма да цитирам точните му думи", пише Трифонов. А журналистите отдавна знаят, че каруцарският език е в репертоара и на Петков, и на Трифонов, и на Йорданов. Никой не очаква от политиците да са ангели, всеки може да си изпусне нервите, но цветистите, нецензурни реплики, които огласят все по-често коридорите на властта, издават нивото, до което са стигнали отношенията между тези две партии в коалицията.

 

Истината трябва да се каже - Кирил Петков и Слави Трифонов вече са в открита война и, познавайки нрава и на единия, и на другия, можем да прогнозираме, че никой няма да отстъпи. Първата жертва на тази война ще падне БНБ - институция, която в своята 140 годишна история беше опазена от партийно вмешателство! Ще има провалени заседания на бюджетна комисия, на парламента дори, ще има  битки за местата в Конституционния съд, ще гледаме разправии, оголващи до цинизъм безринципните пазарлъци. Дори състезанието за БНБ те го принизиха до улична свада. Което е позор за днешните управленци!

 

ЛИПСА НА ИНСТИТУЦИОНАЛНОСТ

Всичко това, наред с откровените лъжи, които непрекъснато сипят Петков и Василев по различни поводи в управлението на държавата, издава тоталната липса на институционална политическа подготовка и коалиционна култура. Така ПП и ИНТ не градят доверие към управлението (и то вече се вижда в социологическите сондажи), точно обратното - инатлъкът, публичното мерене на мускули и заплахите дори с физическа разправа, приравняват днешната българска политика до кеч схватка.

"Продължаваме промяната" дойде на вълната за истинска промяна и в политиката, и в обществените отношения у нас. В предизборните си обещания Петков и Василев отричаха всичко това, което ПП прави в момента. След три месеца власт на един субект, който дори не е и партия, виждаме породени от него тежки конфликти, междуинституционални битки и налагането на неприятното усещане, че борбата с корупцията се води само по една линия - на мястото на бившия корупционен модел да се изгражда нов, прикрит зад кухи фрази, опакован с позната дозата високомерие, властова самодостатъчност и политическа аматьорщина. 

 

 

Валерия Велева

 

Станете почитател на Класа