АИКБ потвърди позиция за запазване на данъчния модел и курс към еврозоната

АИКБ потвърди позиция за запазване на данъчния модел и курс към еврозоната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.03.2022
  • Сподели:

Макроикономическата политика на страната ни трябва да бъде насочена в три основни направления. Това според Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са запазване на данъчния модел, ефективен контрол над публичните разходи и дружествата с монополно положение на пазара и курс към еврозоната. 

 

Общото събрание на организацията е одобрило и приоритетите в дейността си до 2024 г.

Асоциацията ще подкрепя запазването на пропорционалния данък от 10%, както и запазване на размерите на осигурителните и здравноосигурителните вноски.

 

Сред акцентите в приоритетите на АИКБ са свеждането до минимално изискуемите от ЕС регулаторни режими, приемането на разходоопределящ принцип за образуване на административните такси и изграждане на интегрирани регистри с цел освобождаване на гражданите и бизнеса от задължението да доказват пред администрацията данни от тези системи. Според АИКБ е необходимо ускоряване на дейностите за въвеждане на електронно управление, реализиране на стратегия за модернизация и цифровизация на индустрията и насърчаването на инвестициите и иновациите са само част от приоритетите, които България трябва да осъществи през следващите няколко години. Това ще даде възможност за допълнителна подкрепа на предприемачеството. 

 

АИКБ потвърди позиция за запазване на данъчния модел и курс към еврозоната

 

Необратимостта на реформаторските процеси в енергетиката са посочени като ключови за подобряването на условията за конкурентоспособност. От АИКБ са категорични, че трябва да се работи за изграждане на адекватна енергийна инфраструктура, пълноценна търговска и мрежова свързаност с общия европейски електроенергиен пазар и намаляване на енергийната зависимост на страната ни. Асоциацията счита, че е необходимо активизиране на оперативната работа на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка за формиране на националните политики по Зеления преход, включително изработване и системно прилагане на Пътна карта за прехода към климатична неутралност и развитие на енергийния сектор в страната.

 

Работодателската организация ще работи и за ускорено решение на проблемите с човешките ресурси. Сред основните мерки, които трябва да бъдат предприети са посочени привеждане на българското законодателство и административни процедури за трудова имиграция в съответствие с добрите европейски практики, отговарящи на новите реалности на трудовия пазар, разработването на програма за внос на висококвалифицирани и дефицитни специалисти, както и насърчаване на дигитализацията на процесите в предприятията.

 

Акцент в приоритетите е поставен и върху развитието на капиталовите пазари. Капиталовият пазар у нас може да бъде използван за набиране на ресурс за финансиране на инвестиционни проекти както на МСП, така и на проектите със значим обществен интерес, включително участие в международни дружества, изграждане на енергийни, индустриални мощности, както и инфраструктурни проекти.

 

Членовете на Общото събраниe на асоциацията са обсъдили със заместник-министъра на икономиката и индустрията Димитър Данчев възможностите за формиране на мерки за подкрепа на конкурентоспособността на българската икономика и за подпомагане на бизнеса в борбата с икономическите последици от струпалите се кризи.

Сред ключовите теми на дискусията бяха подкрепата за фирми, пряко или косвено пострадали от военните действия в Украйна, високата цена на енергоносителите и възможността за стартиране на програми за енергийна ефективност на предприятията, вкл. изграждане на фотоволтаични системи, облекчаване на режима за наема на хора от трети страни, промяната в определянето на такса битови отпадъци и др.

Евгения Маринова

Станете почитател на Класа