Петков в Брюксел: Какво е Русия? Прилича на една бензиностанция с ракети!

Петков в Брюксел: Какво е Русия? Прилича на една бензиностанция с ракети!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.02.2022
  • Сподели:

Млади момчета и от руската и от укринската армия умират, заради един лидер. Русия абосюлютно не се интересува от това, което Европа прави. Няма да има военен конфликт НАТО-Русия. В този момент военни действия са невъзможни", заяви още премиерът. .

 

До 48 часа Зеленски може да бъде убит, 1/3 от украинската армия е унищожена.

 

Това заяви премиерът Кирил Петков, коментирайки снощните решение на европейските лидери в Брюксел.

 

По време на разговорите с евролидерите снощи се включи директно и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

 

"Беше в бункер и завърши с думите: „Не знам дали ще ви видя отново пак, защото съм на листа“. Стряскащо е, когато си помислиш, че този човек може би до 48 часа няма да е жив. Това разтърси всички лидери около масата. Едно е да виждаме жертвите като статистика, друго е погледнеш в очите на някого, за който е въпрос на часове това дали ще може да оцелее".

 

Това каза пред журналисти министър-председателят Кирил Петков, който в момента е в Брюксел, където европейските лидери обсъждат на извънредно заседание ответен отговор на военната инвазия на Русия в Украйна.

 

Европейският съюз ясно заяви, че всички ние ще говорим с един глас, независимо какви са различията в Общността. Общите ни действия ще включват сериозни мерки. И в момента продължават разговорите колко да са сериозни. Със сигурност ще засегнат големи сектори на руската икономика, пътуването и активите на важни хора, взели решението за вчерашната агресия“, обяви той.

 

Реално тези санкции няма да повлияят директно на Путин, но нямаме избор, не можем да стоим безучастно. Вчера стана пределно ясно, че Русия абсолютно не се интересува от това, което прави Европа. Всяка такава агресия трябва да има цена“, заяви премиерът.

 

Петков обясни, че все още има възможност Русия да бъде изключена от банковата система SWIFT.

 

„Вчера на масата нямаше глас за много меки мерки. Имаше гласове за много силни или за средно силни. България подкрепя с един глас всички тези мнения. Няма да се делим от групата“, категоричен бе той и увери, че е обсъдена енергийната сигурност.

 

По думите му никой не е очаквал толкова бърза атака, с толкова много жертви. „1/3 от украинската армия вече е унищожена“, добави Петков.

 

Млади момчета - и от украинска, и от руска страна, в момента умират заради един лидер, който седи от другата страна на масата и взима ужасно грешни решения. Руските войници дори не са знаели, че отиват на боеве - мислели са, че ще участват в учения”, допълни Петков.


България взе позицията, че сме партньор на ЕС и НАТО и подкрепяме в един глас да излезем всички заедно с единна позиция, повтори още Петков.

Алиансът няма да влиза в пряк военен конфликт, а срещу агресията на Русия ще бъдат наложени икономически мерки, коментира премиерът. Ефектът на санкциите обаче няма да бъде „от днес за днес“, това ще е дълъг процес, допълни той.

„Путин трябва да знае, че всички заедно работим в един глас и всяко действие има цена. Всички заедно ще работим срещу хибридните атаки на Русия", категоричен е Петков.

 

Според премиера Владимир Путин трябва да понесе своята отговорност

"Ако съм руски бизнесмен, не бих стоял безучастно да гледам човек, който е мой лидер, да унищожава стойността на моята компания и на моите клиенти. Русия в България я мислим за много силна и мощна, но нейната икономика е много лимитирана.На картата на световните икономики е съвсем мъничка – има петрол, газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети“ , отбеляза Кирил Петков, като припомни известното сравнение от времената на СССР.

 

Премиерът Кирил Петков подчерта, че именно в настоящата криза България трябва да предприеме действия по отношение на попълване на дефицитите в армията си. Министър-председателят поясни, че предстои да бъдат взети решения на ниво НАТО за ситуацията с Украйна, като изтъкна, че военен конфликт НАТО-Русия няма да има.

 

Петков отново припомни, че координацията се случва на ниво НАТО, като изтъкна, че България е рамкова държава и в този контекст участва със собствени сили.

 

Същевременно премиерът посочи и значението на противодействието срещу хибридните атаки, включително от политически партии и неправителствени организации, които по думите му ще се опитват да правят разрив в единната европейска позиция.

 

„Няма да има военен конфликт НАТО-Русия. В този момент военни действия са невъзможни", каза няколко пъти премиерът.

„До броени дни ще видим, че Украйна е паднала. Войната обаче ще си има цена“, подчерта още той.

Относно участието на България в НАТО Петков каза, че ние сме част от Алианса и координацията става на ниво НАТО. Оптимизацията се гледа на ниво система, а не страна по страна.

Никоя европейска страна не се страхува от мигрантската вълна, това са интелигентни, високообразовани хора", коментира още Петков след извънредното заседание на Съвета на лидерите от Европейския съюз в Брюксел.

Кирил Петков каза, че темата за енергийната ни сигурност е обсъдена внимателно на съвета.

 

„Говорихме с Мицотакис (Кириакос, премиерът на Гърция, бел. ред.), енергийната сигурност става основен приоритет. Трябва да сме готови за всякакви ситуации. Трябва да помислим как цената на газа е свързана с цената на тока, защото сега има такава връзка. Ако може тези две неща да не вървят ръка за ръка. Домакинствата не трябва да бъдат засегнати", заяви Петков.

Той още веднъж изрази разочарованието си, че към момента след 11 години строеж газовата връзка с Гърция не е готова. „Надяваме се, че „Лукойл" ще продължи да работи със същия интензитет. Имаме уверение, че няма спиране на производството", подчерта премиерът.

 

Петков предупреди още за огромна вълна от хибридни атаки. Евролидерите са се разбрали заедно да работят за предотвратяването им. „Очаквайте всякакви атаки. Всички групи, свързани с Русия, ще бъдат активирани и трябва да имаме отговор за това“, заяви той.

 

Никой от нас не рискува армиите си в тази битка, но Европа ще бъде обединена, защото тази агресия трябва да има цена. Ще има голяма миграционна вълна.

 

Няма да има военен конфликт НАТО-Русия, подчерта Петков. За съжаление ще умират млади момчета. 

 

Единственият европейски лидер, който си говори с Путин, е Макрон и той му казва: Спри се!, разкри Петков. Той уточни, че санкциите срещу Русия няма да имат ефект по-рано от 6-7 месеца и няма да се отрязат на мирното решаване на настоящия военен конфликт.

 

Петков реагира остро на вчерашните призиви на военния министър Стефан Янев „да не размахваме картата на войната“: „Каква карта на войната?! Унищожиха една трета от украинската армия, има взривове в цяла Украйна – размахват се ракети от Русия върху една независима държава!“.

 

Премиерът предупреди още за огромна вълна от хибридни атаки. Евролидерите са се разбрали заедно да работят за предотвратяването им. „Очаквайте всякакви атаки. Всички групи, свързани с Русия, ще бъдат активирани и трябва да имаме отговор за това“, заяви той.

 

Ние в България мислим Русия за много силна и мощна, но нейната икономика реално е много лимитирана. Русия има петрол, газ и оръжия. Прилича на една бензиностанция с ракети“, добави Петков.

 

Премиерът Кирил Петков посочи, че в България вече действа щаб в Министерството на външните работи, който в координация с Министерството на иновациите и растежа, денонощно работи за оказване на помощ на българи от Украйна, пожелали да се върнат у нас. Петков добави, че България, както и останалите държави от ЕС, има готовност да посрещне украински граждани, бягащи от конфликта в родината си.

 

След извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел, на което бяха обсъждани безпрецедентни санкции за Русия, се оказва, че Путин все още не е поименно назован в тях.

 

Според Украйна, европейските санкции са „беззъби”, въпреки че те биха ударили около 70% от руската икономика.

 
 

 

Станете почитател на Класа